Uitleg Braille alfabet en Gebarentaal

Zal vanuit deze pagina een kort overzicht en uitleg van het Braille schrift , gesproken teksten, en Gebarentaal weergeven. Daarnaast zal ik ook in het kort de mogelijkheden weergeven voor mensen die niet zelf kunnen communiceren. Zal ook verschillende links en video’s toevoegen voor nadere uitleg

 

                                                   Braille schrift

 

 

Het braille schrift bestaat uit zes verschillende puntjes die voelbaar zijn. Vanuit de combinatie van de zes puntjes krijg je verschillende letters en cijfers. Door  deze combinatie van de zes puntjes kunnen mensen die niets of bijna niets kunnen zien voelbaar teksten lezen. Zoals boeken, kranten, tijdschriften etc. Naast het lezen kan je ook via een speciale braille typmachine of via een braille toetsenbord, ook braille schrijven. Deze braille machine heeft ook zes toetsen en door de combinatie van de zes toetsen, kan je de combinaties van de zes puntjes in het braille papier drukken. Braille papier is altijd dikker dan gewoon papier.

Via de aangepaste bibliotheken voor mensen met een visuele handicap kan kan je allerlei uiteenlopende boeken, kranten en tijdschriften lenen. Dit braille schrift is bestemd voor blinden, zeer slechtzienden of doof/blinden. Hieronder zie je het alfabet van het braille schrift. Naast het lezen kan je ook braille schrijven. Dit gaat via een speciale braille machine. Deze heeft ook zes toetsen waarmee je de teksten kan intypen. Vanuit de computer kan je ook vanuit allerlei verschillende software ook alles in braille, vergroting en spraak lezen. Deze aangepaste software kan je ook via de zorgverzekering vergoed krijgen. Je oogarts kan een verwijzing en aanvraag bij de zorgverzekering indienen. Braille lees je altijd met twee wijsvingers. Met de ene wijsvinger voel je de combinatie van punten en met de andere wijsvinger volg je de regels zodat je weet waar je in de tekst bent.

                                 Gesproken teksten

Je kunt via de aangepast lezen bibliotheken ook alle communicatievormen in aangepaste vorm lezen. Dit betreft ook kranten, tijdschriften,boeken, folders ect. Via een daisyspeler of Orion webbox. Via de daisyspeler kan je alles gesproken via daisy schijfjes beluisteren. En via de Orion Webbox kan je met een wifi verbinding ook alle kranten en tijdschriften lezen. Je kan je alles via aangepaste gesproken vorm lezen. Je kunt ook vanuit de Orion webbox naar gesproken ondertiteling van een tv programma luisteren. Vanuit een verwijzing van je oogarts kan je vanuit je zorgverzekering een daisyspeler of orion webbox vergoed krijgen.

De zorgverzekering waar je verzekerd bent vergoed dan na de aanvraag van de oogarts de Orion Webbox en of daisyspeler. Er zijn verschillende aangepaste bibliotheken voor mensen met een visuele handicap. Daarnaast wordt er ook vaak allerlei gesproken boeken, tijdschriften, kranten studielectuur etc. door mensen met dyslexie gelezen. Bijna alles kan je in gesproken vorm door de aangepaste bibliotheken laten omzetten. Bij Visio kan je zowel ambulant als intern het braille schrift aanleren. Visio is een revalidatie centrum voor blinden en slechtzienden. Je kunt ook via een scanner bijvoorbeeld post inscannen en dan via de aanpassingen vanuit de computer later voorlezen. Tevens heb je ook vooral bij de Apple producten gesproken of vergroot letter functies. Via instellingen menu’s kan je dan alles vanuit de telefoon of ipad of computer laten voorlezen of vergroten.

                                                         Gebarentaal

Voor mensen die doof of slechthorend zijn is er een gebarentaal. De gebarentaal wordt altijd vanuit twee handen gedaan. Hieronder vind je het alfabet van alle letters van de gebarentaal. Daarnaast is er ook gebarentaal voor mensen die doof en blind zijn. Dit wordt meestal in de hand geschreven. 

                                                                                                          Gebarentaal in Letters

                                           

                                                                                 Gebarentaal in Cijfers

Naast de gebarentaal kunnen mensen die nog iets kunnen horen ook gebruik maken van een ringleiding. Deze ringleiding kan je bijvoorbeeld in een bepaalde ruimte plaatsen. Door de signalen van dit kastje worden alle geluiden die worden geproduceerd verduidelijkt en harder, waardoor mensen die zeer slechthorend zijn vaak de geluiden beter kunnen waarnemen. Ringleidingen kan je zowel voor de thuissituatie als ook voor een zakelijke situatie aanvragen Deze worden door allerlei instanties geleverd en worden door de zorgverzekering vergoed. Bij navraag van een KNO arts kan je een verwijzing aanvragen. Zowel de ringleiding als de doventolk kunnen mensen natuurlijk als zij nog iets kunnen horen een aangepast gehoorapparaat aanschaffen.

Dit kan in sommige gevallen nog helpen. Het gehoorapparaat kan ook vanuit verwijzing van de KNO arts en vanuit de zorgverzekering aangevraagd worden. Tevens kan men van uit bepaalde winkels zoals bijvoorbeeld; Beter horen of Speksevers ook gehoortesten (net zoals vanuit de KNO arts) laten uitvoeren.

Er is naast de ringleiding kan men ook gebruik maken van een doven tolk. Via speciale centra kan je een doventolk inschakelen die alle communicatie voor de doven mensen in gebarentaal vertaald. Naast deze communicatievormen kunnen mensen die doof of slechthorend zijn ook liplezen. Als je goed en duidelijk articuleert dan kunnen de mensen met een auditieve beperking via je beweging van je lippen zien wat je vertelt. Het vaak heel belangrijk dat je voor mensen met een auditieve beperking heel langzaam spreekt zodat het gemakkelijk te volgen

is                                                                   Gebarentaal voor  Doof/Blinden

 

 

Mogelijkheden voor mensen die niet of niet goed kunnen communiceren

Er zijn verschillende doelgroepen van mensen die door hun ziekte of handicap niet of heel slecht kunnen communiceren. Vaak komt het door bijvoorbeeld Afasie, en/of door aangeboren of niet aangeboren hersenletsel. Daarnaast kan men ook soms door een tumor in het strottenhoofd of aandoening van de stembanden niet of nauwelijks communiceren. Door in een apparaat de woorden of zinnen in te toetsen, kan men zich verbaal uiten.

Daarnaast kan men ook via de computer woorden of teksten intoetsen waarbij de teksten uitgesproken worden. Tevens bestaat er ook een letterkaart, door deze letterkaart kan men ook woorden of zinnen intoetsen waarbij het ander persoon kan lezen wat men heeft ingetoetst. Als men zelf via de handen geen worden kan intoetsen, kan men ook via een een aanraak pen wat meestal via een hel is bevestigd de toetsen intoetsen.

Via een revalidatiecentrum, of ergotherapeut kan men alle mogelijkheden en/of manieren bespreken en ook advies krijgen. Er is ook recent in ontwikkeling een computer systeem ontwikkeld voor mensen die bijvoorbeeld een aan woord of tekst denken, zodat de gedachten dan via de computer wordt weergegeven. Via deze manier kunnen mensen ook die niet of moeilijk kunnen communiceren zich verstaanbaar maken. In sommige gevallen kan de logopedist mensen nog bepaalde vaardigheden aanleren. 

Relevante links voor blinden en slechtzienden

Braille uitleg

Nadere informatie braille

gesproken literatuur, kranten en tijdschriften

Aanpassingen leesvormen vanuit de computer

Visio Revalidatie voor blinden en slechtzienden

Hulpmiddelen voor communicatie voor blinden en slechtzienden

Digitale communicatie voor blinden en slechtzienden

communicatie visio

Uitleg hulpmiddelen 

Uitleg communicatie mogelijkheden voor Blinden en Slechtzienden vanuit Visio

Informatie oogvereniging

Overzicht hulpmiddelen communicatie

Overzicht instellingen voor Blinden en Slechtzienden

Bartimeus

Visio

Mens en gezondheid

ov schip.nl

Oogfons

Hulpmiddelen wijzer

 

Relevante links voor Doven en  Slechthorenden en-of Doof /Blinden

Uitleg communicatievormen voor Doven en Slechthorenden

Uitleg mogelijkheden gebarentaal

Leren gebarentaal

Gebarentaal voor Doof-Blinden

Uitleg gebarentaal doof- blinden

communicatietips voor doven en slechthorenden

Omgaan met Doven en Slechthorenden

Tips voor communicatie 

Hulpmiddelen voor doven en slechthorenden

Communicatie tips voor doven en slechthorenden

Tips voor Doven en Slechthorenden

Communicatie mogelijkheden voor doof/blinden

Maatschappelijk werk voor Doven en Slechthorenden

Tips voor communicatie van Doven en Slechthorenden

Communicatie tips

Communicatie tips voor kinderen vanaf 4 tot 12 jaar

Overzicht Communicatie tips

Overige Communicatie tips

Kennislink

GGMD Maatschappelijk Werk voor Doven en  Slechthorenden

Doof.nl

Kentalis

Doof

Hulpmiddelen Wijzer

 

Links voor mensen die niet of moeilijk kunnen communiceren

Nadere informatie voor mensen die niet of nauwelijks meer kunnen communiceren

Hersenletsel uitleg

Communicatie hulpmiddelen

Spraak app ipad voor mensen die niet of niets goed kunnen communiceren

Uitleg Afasie

Advies spraakproblemen

Advies en communicatie Nederlandse Hersenstichting  

Communicatie tips voor mensen die niet kunnen communiceren

Hulpmiddelen voor personen die niet kunnen communiceren

Heliomare uitleg communicatieproblemen

Overzicht communicatie uitleg

Communicatie vormen voor mensen die niet kunnen praten

Andere vormen van communicatie

Hulpmiddelen overzicht voor mensen die niet of moeilijk kunnen communiseren

informatie site communicatie en handicap

 

 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Leesbaarheid instellen