Overzicht algemene informatiepagina uiteenlopende Financiële regelingen
Er zijn verschillende financiële regelingen voor mensen met een handicap of/of chronische ziekte. Zal in het kort een aantal regelingen opschrijven.
Regelingen Belastingdienst
Vanuit de belastingdienst heb je voor bijvoorbeeld eigen bijdrage van medicijnen, de Thuiszorg aanschaf van hulpmiddelen die niet door de zorgverzekering vergoed worden en ook overige medische kosten zoals dieet kosten, medische vervoerskosten, medicijnen of eigen bijdrage van medicijnen etc. bij de belastingdienst indienen. Vaak kan je dan als je veel medische kosten moet maken geld van de Belastingdienst terugkrijgen.
Vaak als je een Wajong uitkering of een WAO uitkering hebt dan ken je vanuit de belasting hiervoor ook geld terugkrijgen. Helaas wordt er wel door de bezuinigingen steeds moeilijker om alle medische kosten en/of kosten voor de aanschaf van hulpmiddelen die niet vergoed worden kan terugkrijgen.
Zie nadere informatie links:
Meerkosten van de belastingdienst
Andere aanpassingen belastingdienst
Belastingvoordeel gehandicapten
Bijzondere kosten belastingen voor mensen met een handicap
wonen in een aangepaste woning belastingdienst
aftrekbare kosten belastingdienst i.v.m. handicap
Andere aanpassingen en bijzonderheden belastingdienst
Je kunt ook in sommige gevallen een kleine vergoeding vanuit de gemeente krijgen voor bijvoorbeeld Regeling tegemoetkoming meerkosten
Nu door de bezuinigingen deze regeling is afgeschaft is er voor chronisch zieken en gehandicapten die hoge kosten i.v.m. hun handicap moeten maken de wet Regeling Tegemoetkoming Meerkosten,(WRTM) Je kunt bijvoorbeeld voor de volgende kosten een aanvraag indienen. Bijvoorbeeld voor slijtage voor kleding, het gebruik van extra energiecapaciteit zoals bijvoorbeeld extra verlichting, opladen van een scootmobiel etc. bewassing, tegemoetkoming maaltijden of verplichte op medische voorschriften diëten, basiscompensatie, compensatie verplichting eigen risico eigen zorgverzekering. Je kunt het indienen als je boven de 18 jaar bent en zelfstandig woont. Je kunt het niet aanvragen als je in een zorginstelling verblijft, in de gemeente ben ingeschreven en een laag minimum inkomen hebt.
Voor het aanvragen van de voorzieningen, kan je een formulier vanuit de website DWI downloaden en/of opvragen vanuit het DWI (betekend Dienst Werk en Inkomen) in elke gemeente zit het DWI. Je kan het ingevulde en ondertekend formulier samen met een kopie van je paspoort de aanvraag indienen. Als je in het bezit bent van een rolstoel, dan moet je ook het WMO toekenningsbesluit meesturen. Als de aanvraag is ontvangen dan wordt je altijd opgeroepen door een medisch adviseur van de GG&GD.. Wat inhoudt dat je door de arts van de GG&GD medisch onderzocht en gekeurd wordt. De arts zal dan ook medische gegevens opvragen en samen met het lichamelijk onderzoek beoordelen of je er recht op hebt. Als het is toegekend dan wordt het ieder jaar stilzwijgend verlengt en je hoeft het niet ieder jaar opnieuw aan te vragen.
Wel zullen er in de tussentijd controles plaatsvinden of de huidige situatie is gewijzigd of veranderd. Als je hulp nodig hebt met het invullen van de formulieren dan kan je altijd vanuit de gemeente contact opnemen met de formulieren helpdesk. Het is een maandelijks bedrag wat je naast het inkomen ontvangt. Afhankelijk van de aanvraag van de meerkosten, je medische situatie en je inkomen, wordt meerkosten soms toegekend.
Zie nadere links:
Regeling tegemoetkoming meerkosten
Nadere uitleg Regeling tegemoetkoming meerkosten
Hulp en verdere uitleg regeling meerkosten
Collectieve Zorgverzekering
Als je een laag inkomen hebt en een handicap of chronisch ziek bent dan kan je mogelijk in aanmerking komen voor de collectieve zorgverzekering. Omdat voor sommige mensen de maandelijkse premie te hoog is, kan je door de collectieve zorgverzekering 7.5 korting op de maandelijkse premie krijgen. Het is afsloten met het Zilveren Kruis/Achmea. of andere zorgverzekering. Via je zorgverzekering of de gemeente kan je dit indienen, en dan wordt er gekeken naar je huidige inkomen of je er recht op hebt. Hierdoor betaal je dan een lagere zorgpremie per maand.
Zorgtoeslag
Voor mensen met een minimum inkomen is er de zorgtoeslag. Deze zorgtoeslag is een kleine gedeeltelijke compensatie op de maandelijkse premie van je zorgverzekering. Als je een inkomen op bijstandsniveau hebt kan je bij de Dienst Belastingen een aanvraag indienen. De zorgtoeslag is er voor alle mensen met een minimum inkomen en is ook voor mensen die geen chronische ziekte of handicap hebben. De zorgtoeslag kan je net zoals de huurtoeslag zowel schriftelijk als telefonisch aanvragen bij de belastingdienst in de buurt. De belastingdienst bepaald afhankelijk van je inkomen en vermogen of je recht op zorgtoeslag hebt.
Links Zorgtoeslag
Voorwaarden aanvragen zorgtoeslag
Nadere informatie aanvragen zorgtoeslag bij de belastingen
Hoe kan ik zorgtoeslag aanvragen
Zorgtoeslag en consumentenbond
Bijzondere bijstand
Via de Bijzondere bijstand kan je bij alle gemeentes aanvragen. Je kunt Bijzondere bijstand aanvragen voor bijvoorbeeld als je extra uitgave hebt i.v.m. ziekte of handicap maar ook als je een laag inkomen op minimum niveau hebt. Vaak zijn het kosten die bijvoorbeeld niet vergoed worden door de zorgverzekering of WMO of kosten die je extra moet maken voor je ziekte of handicap.
Het aanvragen van de Bijzondere Bijstand
Via alle gemeentes kan je de Bijzondere bijstand aanvragen. De bijzondere bijstand is eenmalig.Als je het wilt aanvragen dan kan je een aanvraagformulier opvragen, en je moet ook allebelangrijke en relevante informatie met het aanvraag formulieren naar de gemeente meesturen. Het kan vaak zes weken duren voordat je hier een beslissing over krijgt. De bijzondere bijstand is altijd een eenmalig bedrag, en kan maar een keer per jaar worden aangevraagd. De procedure van de aanvraag duurt meestal zes weken. Binnen zes weken kan je bij een afwijzing van bijzondere bijstand in beroep bij burgemeester en wethouders gaan. als dat ook wordt afgewezen, kan je in bezwaar gaan bij de bestuursrechter en als laatste bij de Raad van State.
Zie nadere uitleg links bijzondere bijstand
Wanneer heb ik recht op bijzondere bijstand?
Bijzondere bijstand en regelhulp
Bijzondere bijstand en juridisch loket